Nekrológ

AKINEK HALÁLHÍRÉT KELTIK, SOKÁIG ÉL! EGY BLOG, AHOL MEGEMLÉKEZÜNK AZ ÉLŐKRŐL. nekrolog.blog_kukac_gmail.com címen adhatók fel részvéttáviratok

Friss topikok

Címkék

alföldi róbert (1) angelina jolie (1) arnold schwarzenegger (1) a lujza uszkárja (1) a roswelli fogoly (1) bálna (1) bede márton (2) biszku bela charles zentai (1) blogmotor (1) bodoky tamás (1) borat (1) centrum parkolási kft (1) chilei banyaszok (1) csehszlovákia (1) csirke 72 (1) dél amerikai vándorzenész (1) demján sándor (1) demszky gábor (1) devenyi tibor (1) diego maradona (1) dubajozas (1) duma szinház plakát (1) egydiplomás (1) elvis presley (1) erdelyi zsolt superman (1) fábry sándor (2) faludy fanny (1) fekete pákó (1) forddal nyaralok (1) friderikusz (1) friedmann juci (1) gaskó istván (1) gáspár győző (1) geréb ágnes (1) grigorij jakovlevics perelman (1) győrffy miklós nagyinterjú hepciás korgó len (1) gyurcsány ferenc (1) hagyó miklós (1) hajdú péter (1) hüvelygomba (1) hypos feri (1) julian assange wikileaks (1) karafiath orsolya (1) kelemen anna (1) kertész imre (1) kiszel tunde (1) kis gergo (1) kovács lázár (1) Kövér László (1) krinolin tengeri malac (1) latinovits zoltán (1) lázár jános (1) léderer andrás (1) liptai claudia (1) lovasi andrás (1) lujza friedmann juci (1) magányos néni (1) magyar györgy (1) mandela fekete pákó győzike (1) medveczky ilona (1) mészáros márton (1) michael schumacher (1) modor tibor (1) mogács dániel (1) mókamester (1) moldova györgy (1) moldova györgy uj péter (1) neil armstrong (1) nicolas sarkozy (1) novák előd (1) nyelvész józsi (1) omid (1) osama bin laden (1) overdose (1) pal istvan (1) pannon puma (1) para kovács imre (1) paul polip (1) péter anna (1) pokorni (1) qtpie (1) sebeok janos (1) semjén zsolt (1) sixx anyádat is nyuggenrek hívod (1) spiró györgy (1) stohl andras (1) szalai annamária (1) szily laszlo (1) szőke andrás (1) szűrös mátyás (1) tankcsapda (1) tarlós istván (1) temetés (1) terry black (1) top 10 2010 (1) torgyán józsef (1) vágó istván (1) vásárhelyi mária (1) veiszer alinda (1) vona gabor (1) vörösiszap (1) william clay ford (1) winkler róbert (1) reza mir sayafi (1) Címkefelhő

NEMHUNYT NICOLAS SARKOZY - ÁLHÍR

2010.07.12. 07:08 Korgó Len

Két hete elhunyt Nicolas Sarkozy (†55), a Francia Köztársaság XXIII. elnöke, magyar származású jobboldali politikus. Halálhíréről a széles közvélemény csak temetése után értesült.

Sarkozy politikusként és férfiként is újraértelmezte a francia államférfiakról alkotott képet; adóreformja és a bevándorlási politikája merész újításokat tartalmazott, nem félt a kitaposott útról letérni, ugyanakkor magánéletére is az útkeresés volt jellemző: feleségét elhagyta szeretője kedvéért.

Rendhagyó módon halálhíre közreadásakor egyben temetéséről is beszámolhatunk. Zárt körben, csupán a család, a francia politikai elit, a kanadai Québec tartomány küldöttsége és a Magyar Köztársaság hivatalos delegációja búcsúztatta, pedig minden ország nagykövetsége megkapta a hivatalos értesítést a halálhírről és a temetés időpontjáról. Későn derült ki, hogy a szokásos francia felsőbbrendűség-tudat miatt a leveleket kizárólag francia nyelven küldte ki a Kancellária, és a diplomáciai protokollra való állandó hivatkozást (a diplomácia nyelve a francia) régóta megunó országok a francia levelekkel nem foglalkoznak, így az Elnök halálhíre csak a francia nyelvterületen vált ismertté.

- Sárközy apai ágon magyar volt, ezért elnökké választásakor egy francia fordítót is felvett a Külügyminisztérium a hatékony lobbizás érdekében – nyilatkozta Martonyi János magyar külügyminiszter. – Számításunk bevált, a temetésen a kevés kiválasztottak között képviselhettük Magyarországot, megkapva szinte a teljes francia politikai elit figyelmét. A szertartás utáni állófogadáson pedig a magyar delegáció hatékonyan fogyasztotta el a széles nemzetközi diplomáciai jelenlétre méretezett ételek jelentős részét, megtakarítva így két napra szóló napidíjat.

Észak-Afrika, és különösen a muzulmán kötődésű pártok örömüket fejezték ki a halálhírre, hiszen az Elnök politikája erősen szelektált a bevándorlók között, csak a Franciaország számára hasznos tudást birtokló emberek kaptak letelepedési engedélyt.

- Nicolas Sarkozy halálával is progresszív folyamatokat indított el – mondta Brice Hortefeux francia belügyminiszter. – Határainkat megnyitjuk az egykori angol gyarmatokról érkező bevándorlók előtt, mert ez az egyetlen esélyünk az angol nyelvtudásunk fejlesztésére. A született francia csak franciául beszél.

Az Angoltanárok Nemzetközi Szövetsége tizenöt új franciaországi nyelviskola alapítását jelentette be, és rendkívül kedvezményes tarifákat tettek közzé a csak franciául beszélők oktatására.

Nicolas Sarkozy temetéséről készült felvételt hétfő este sugározza a Magyar Televízió feliratozva.

Életrajzi adatok:

A Cours Saint-Louis de Monceau közép- és felsőiskolába járt a 17. kerületben, ahol közepes tanuló volt. Később azonban jogi doktorátust szerzett a Párizsi (Nanterre-i Egyetemen. Járt a Párizsi Politikai Tudományok Intézetébe is (Institut d'Etudes Politiques de Paris, vagy Sciences Po), de nem fejezte be (riválisa, Ségolène Royal itt végzett). Miután letette vizsgáit, a francia üzleti jogra szakosodott ügyvéd lett.

Politikai pályája 22 éves korában kezdődött, amikor Neuilly-sur-Seine, a gazdag párizsi külváros képviselőtestületének tagja lett. Az újgaullista Rassemblement pour la République (RPR, „Egyesülés a Köztársaságért”) színeiben a város polgármesteri székébe emelkedett, miután 1983-ban meghalt az addigi városvezető, Achille Peretti. Sarkozy, Peretti titkárának fiaként, közel állt a polgármesterhez. Az RPR egyik vezető politikusa, Charles Pasqua, maga akarta volna megszerezni a polgármesteri széket és megkérte Sarkozyt, hogy szervezze meg a kampányát, ő azonban Pasqua átmeneti betegségét kihasználva maga lépett a helyére. Ezzel ő lett az 50 000-nél több lakosú francia városok valahavolt legfiatalabb polgármestere. Ezt a posztot egészen 2002-ig tartotta meg. 1988-ban a Nemzetgyűlés képviselőjévé is választották.

1993-tól 1995-ig költségvetésügyi miniszter volt és Édouard Balladur miniszterelnök kabinetjének szóvivője.

A 2004. március 31-i kormányátalakításkor a pénzügyi tárca vezetését kapta meg. A feszültség közte és Chirac közt, illetve az új jobboldali kormánypárton, az UMP-n belül nőtt, mivel világossá vált, hogy Alain Juppé lemondása után Sarkozy a párt vezetésének megszerzését tűzte ki célul. Az is egyre világosabbá vált, hogy ezt a pozíciót ugródeszkának szánja a 2007-es elnökjelöltség megszerzéséhez. A France-2 tévécsatornán ebben az időben hangzott al Sarkozy egyik leggyakrabban idézett mondata, miután megkérdezték tőle, gondol-e az elnökválasztásra, mikor reggel borotválkozik. „Nem csak borotválkozáskor” – mondta Sarkozy.

2004 novemberében az UMP a szavazatok 85%-ával pártelnöknek választotta. Chirackal kötött megegyezése értelmében ekkor lemondott miniszteri posztjáról. A pártot megválasztása előtt megosztotta emelkedése és emiatt nagy politikai csata folyt a „sarkozisták”, mint Brice Hortefeux, és a „chiracisták”, mint Jean-Louis Debré között.

2007. május 6-án eldőlt, hogy Nicolas Sarkozy a francia köztársaság 23. elnökeként vonul be a történelemkönyvekbe, miután a szocialista Ségolène Royalt a választások második fordulójában nagy többséggel legyőzte. A választás végeredménye: 53,06%-46,94%.

Forrás: Wikipédia
 

2 komment · 1 trackback

Címkék: nicolas sarkozy

A bejegyzés trackback címe:

https://nekrolog.blog.hu/api/trackback/id/tr982129581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sarkozy a választóit nyugtatgatja 2010.07.13. 11:30:02

A rendőrség házkutatásokat hajtott végre hétfőn a Bettencourt-ügyben, bizonyítékot keresve a Nicolas Sarkozy konzervatív pártját megrengető botrányra. A francia elnök tévéinterjút adott a párizsi Elysée-palotában, ahol támogatásáról biztosította gyanúba k…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.13. 23:22:50

dögöljön is meg ez a zsidó

Korgó Len · http://nekrolog.blog.hu/ 2010.07.14. 00:02:05

@tesz-vesz:

Olyat baszok a fejedre, hogy utána nekrológot kell írjak rólad, te barkácsember! Ez itt a halál szentélye, tiszteletet és illemet kérünk!
süti beállítások módosítása